Stora renoveringen
på Tellusgatan snart klar

Tellusgatan-efter-7816-web

Familjebostäders hus på Tellusgatan 6–30 i Bergsjön har genomgått en stor omvandling de senaste åren. Den röda tegelfasaden är historia och i juli kommer samtliga 169 lägenheter ha renoverats till nybyggnadsstandard.

Det stora huset på Tellusgatan byggdes som en del i miljonprogrammet 1966. Sedan dess har det mesta sett likadant ut och huset var till slut i väldigt stort behov av upprustning. Stora vattenskador var en av orsakerna till att Familjebostäder valde att göra en omfattande renovering.

Renoveringen startade hösten 2015. 1 juli kommer lägenheterna i de sista uppgångarna, nummer 6 och 8, att vara klara för inflyttning.

– Det här är Familjebostäders största renoveringsprojekt någonsin. Upprustningen är något positivt för hela området – de som bor här ser att det händer något, säger Helene Karlsson, kundvärd på Familjebostäder i Bergsjön.

Allt är nytt
Från utsidan märks bland annat förändringar som den nya fasaden och de luftigare entréerna. Även utemiljön har fått ett lyft med flera nya grillplatser.

Helene Karlsson och Blerim Alija, teknisk förvaltare, berättar om projektet samtidigt som de visar upp den lägenhet – en fyra – som ställts i ordning på 26:an.

– Alla hyresgäster har fått besöka den här visningslägenheten för att se hur deras nyrenoverade lägenhet kommer att se ut. Planlösningen har fått vissa förändringar, säger Blerim Alija.

Det finns tre-, fyra- och femrumslägenheter i huset. Alla har balkong. De gick tidigare inåt i lägenheten, men är nu utanpåliggande. Det har gjort att alla lägenheter blivit några kvadratmeter större. Grovköket har tagits bort och badrummen har i stället blivit rymligare.

Stambyten är gjorda och allt är utbytt i lägenheterna: golv, ytskikt på väggar, toalett, badrum och kök är nytt och fräscht. Alla lägenheter har fått separat kyl och frys – till glädje för många stora familjer i huset. Fönstren är nya, elementen likaså, och ytterväggarna har isolerats och gjorts tjockare. Det innebär både bättre värme i huset och djupare fönsternischer.

– Sedan har vi sådant som inte syns: ny ventilation och el till exempel, säger Blerim Alija.

Samarbetsvilliga hyresgäster
Hyresgästerna har själva fått göra val när det gäller bland annat färger i badrum, tapeter och köksinredning.

Helene Karlsson och Blerim Alija skickar en stor eloge till hyresgästerna för att de varit så samarbetsvilliga genom hela projektet.

– De har varit helt enorma. Evakueringen har flutit på så bra. De flesta har tyckt att det ska bli roligt att få sin lägenhet renoverad, säger Helene Karlsson.

Två trappuppgångar i taget har renoverats. Hyresgästerna har flyttat tillfälligt till lägenheter i närheten under cirka åtta månader. Några har valt att stanna i den tillfälliga lägenheten, men de allra flesta har flyttat tillbaka till det nyrenoverade huset.

– På grund av omflyttningar har nya hyresgäster kommit i huset. De kommer från hela stan, men även utifrån. Flera har flyttat hit från Trollhättan. Det är kul, säger Helene Karlsson.

För att så många som möjligt ska kunna bo på kvar på Tellusgatan 6–30 efter renoveringen höjs hyran stegvis under nio års tid. En fyra som kostat 5 400 kronor i månaden landar på drygt 8 000 kronor efter nio år.

Tellusgatan_collage2
Helene Karlsson och Blerim Alija från Familjebostäder visar ett nyrenoverat badrum och de nya djupare fönsternischerna. Foto Sofia Sabel och Kajsa Sandin

Länk: Familjebostäder