Vilka är Bergsjöns
största eldsjälar?

Publicerad: 2019-11-25

Vem är Bergsjöns bästa lärare, idrottare, ledare, kulturutövare och folkbildare? På Bergsjögalan den 21 december prisas eldsjälar från stadsdelen i åtta olika kategorier, och nomineringarna är redan nu i full gång.

– Vi har fått in runt 150 nomineringar i de olika kategorierna. Folk pratar om Bergsjögalan och frågar vad som kommer att hända på Sandeklevshallen den 21 december. Det är kul, vi får många olika slags reaktioner.

Det säger Amanj Aziz som är ansvarig för sociala frågor på fastighetsbolaget Balder. Bergsjögalan anordnas av Balder och Familjebostäder och syftet är att uppmärksamma alla bra saker som görs i stadsdelen och stärka alla 17 000 människor som bor i området.

– Galan är till för att lyfta de goda krafterna i området. Vi vill uppmärksamma alla bra människor som bor här och gör bra saker i området. Det var Amanj som kom på den goda idén och bollade den med oss på Familjebostäder. Sedan har det blivit verkstad, säger Talar Kirkor som arbetar med trygghet och sociala frågor på Familjebostäder.

En gala för att stärka gemenskapen
– Jag fick idén för några år sedan och ville egentligen ha galan redan då, men det hade sett konstigt ut om det bara var Balder som stod bakom. När Familjebostäder startade sin satsning på trygghetsvärdar i Bergsjön kändes det naturligt att samarbeta. Anledningen till att galan behövs är att det inte finns något liknande, och Bergsjön saknar också en känsla av gemenskap som finns i många andra stadsdelar, säger Amanj.

Han berättar att de som nominerats hittills inte har varit kändisar utan mer okända personer som spelar en viktig roll i många Bergsjöbors vardag.

– Vi har jättemånga föreningar och människor som gör ett bra och viktigt arbete i Bergsjön. Informella ledare, som inte syns i andra sammanhang men som folk i Bergsjön känner. Folk verkar uppskatta galan, och det har blivit en vänskaplig tävlingskänsla över det hela, säger Amanj.

Årligt återkommande?
Årets gala är ett pilotprojekt, men om det faller väl ut är planen att Bergsjögalan ska bli ett återkommande evenemang.

Amanj och Talar berättar att de båda bostadsbolagen Balder och Familjebostäder har ett gott samarbete i Bergsjön, och att de också samarbetar kring sociala frågor med stadsdelsförvaltningen Östra Göteborg och de andra bostadsbolagen inom Bergsjön 2021.

– Jag tror att det är viktigt att alla jobbar tillsammans. Och då menar jag inte bara bostadsbolag och myndigheter utan alla som bor här också. Att samverka är superviktigt, och jag tycker att vi gör det bra i Bergsjön, säger Talar.

Fakta / Bergsjögalan 2019
Anordnas för första gången i år, med förhoppningen om att galan ska bli ett återkommande evenemang.
Priser delas ut i följande kategorier: lärare, ledare, eldsjäl, idrottare, förening, folkbildare, kulturutövare och business.
På Bergsjögalans Facebook och Instagram publiceras uppdateringar från idrottare, artister och goda krafter med koppling till Bergsjön.
Läs mer och nominera på Bergsjögalans hemsida.

På bilden: Amanj Aziz på Balder och Talar Kirkor på Familjebostäder är hjärnorna bakom Bergsjögalan.