Tjejer tränar styrka
och självförsvar

Publicerad: 2020-02-24

16-åriga Sedra har just tagit sig ur en fasthållning på mattan och reser sig stolt. Två gånger i veckan tränar hon Jiu-Jitsu på Bergsjögården och uppmanar fler tjejer att komma och testa.
– Det ger självförtroende och man blir stark, säger hon.

Et tiotal tjejer i olika ålder ställer upp på mattan i Bergsjögårdens träningshall. Efter den traditionsenliga hälsningen startar uppvärmningen med knäböj, situps, armhävningar och kullerbyttor.

– Kom igen nu, tio till, ropar Nigar Setihesh från GBG MMA, Göteborgs kampsportklubb.

Det är hon som leder träningen och lär ut grunderna i brasiliansk Jiu-Jitsu. Fokus ligger på självförsvar och vad tjejer kan göra för att skydda sig själva.

– Knepet är att man använder motståndarens kropp emot dem själva, säger Nigar.

Då syns stoltheten
Snart ligger de två och två och tränar på att ta sig ur en fasthållning. Med hjälp av greppet ”Räkan” kan den fasthållne pressa sig ur greppet och snabbt komma upp på benen.

Det är inte helt lätt, men till slut lyckas alla och då syns stoltheten. Just det är viktigt. Nigar ger sig inte förrän eleverna har testat och lyckats, det är så självförtroendet växer.

– Alla kan mycket mer än de tror. Att träna självförsvar ger självförtroende och det behöver alla tjejer, säger Nigar.

Sedra Abdul Baki håller med. Hon har tränat Jiu-Jitsu en termin tidigare och blev jätteglad när möjligheten att fortsätta på Bergsjögården dök upp. Sedra började träningen för att kunna försvara sig om hon någon hoppar på henne för att hon bär slöja. Men hon påpekar att alla tjejer borde träna självförsvar.

– Det ger kraft. Jag känner mig starkare och kan säga till mina brorsor på ett annat sätt än tidigare, säger hon.

Bara för tjejer
Träningen på Bergsjögården är bara för kvinnor och tjejer. Många vill inte träna med killar, av olika skäl – kulturella, religiösa eller helt enkelt för att de känner sig mer avslappnade när det bara är tjejer i rummet.

Alla är välkomna, såväl nybörjare som de som har tränat tidigare. Nigar har själv tränat kampsport och Jiu Jitsu sen hon var tretton år och tycker att sporten ger en perfekt blandning av motion och kroppslig och mental styrka.

– Kom hit och testa. Det är roligt och man lär känna andra och sig själv. Alla kan mer än de tror, säger Nigar.

Fakta / Jiu-Jitsu för tjejer
På Bergsjögården vid Komettorget
Måndagar och onsdagar klockan 17.30–18.30
För kvinnor och tjejer från 14 år.
Ingen anmälan eller förkunskap behövs.
Arrangeras av Balder, I Love 415 och GBG MMA.