Ta chansen på
Kulturskolan

Publicerad: 2019-09-12

Nyfiken på ett instrument, att sjunga, rappa eller producera musik? Gör som Ida och Rose och kom till Kulturskolan i Bergsjöskolan. Här får du kunskap, hjälp och stöd att komma vidare – snart står du på scenen.

Ida Schönbeck var 12 år när hon kom i kontakt med Kulturskolan. Då hade hon redan spelat piano, skrivit texter och musik hemma men behövde hjälp att komma vidare. Nu är hon 16 år, artist med en hel rad uppträdanden i bagaget och hon har sina egna låtar på Spotify.

– Det är på Kulturskolan jag har lärt mig typ allt. Här har jag tagit mina första sånglektioner. Här finns grunden till att jag kan hålla på med det jag gör i dag, säger Ida Schönbeck, som bland annat uppträdde på invigningen av Bergsjöbadet i somras.

För Rose, som kom som ensamkommande till Sverige 2015, har kulturskolan också betytt mycket. Hon rappar, sjunger och skriver poesi och här kan hon utvecklas och lära mer. Men det är också en plats där hon träffar andra unga i samma situation och där de kan skapa musik tillsammans.

– Jag gillar att sjunga och har tagit sånglektioner. I sången kan jag uttrycka känslor som är svåra att prata om, säger Rose, som nu i höst också ska lära mer om musikproduktion.

Öppen verksamhet
Det kan vara kö till Kulturskolans olika utbildningar. Men i bland annat Bergsjön finns möjlighet att komma till öppen verksamhet, och det finns platser på flera av utbildningarna här.

– Ja, det är lite som att eleverna här har svårt att hitta oss. Därför är det så bra att vi har vår verksamhet här på Bergsjöskolan, där barnen och ungdomarna redan finns. Det betyder också att de får möjlighet att medverka saker som invigningen av Lilla filmfestivalen, konstbiennalen på Stora teatern och ”Me too Figaro” på Göteborgsoperan. Unga i Bergsjön ska ha samma möjligheter att uttrycka sig och ha samma tillgång till hela staden som de som bor i centrum, säger Malin Wennergren, som bland annat undervisar i sång och musikproduktion på Kulturskolan.

Talang som borde tas tillvara
Hon vet hur mycket bra texter och musik det finns i ungdomarna här. Så mycket talang och kreativitet som borde tas tillvara. Hon puffar särskilt för Kulturskolans öppna verksamheten på måndagar, då det är helt fritt att komma förbi för att se vad Kulturskolan är och har att erbjuda.

– Är du en sån som rappar hemma i köket? Kom till oss och testa hur det känns att göra det på scen, att känna pulsen lite, säger Malin Wennergren.

Hjälp att utveckla språket
I år har Kulturskolan också ett samarbete med musiklärarna på Bergsjöskolan där eleverna på högstadiet ska få möjlighet att jobba vidare med språket i ett projekt som har övergripande temat ”Tro”.

– Språket är en viktig del i rap. Vi vill ge ungdomarna hjälp att utveckla det i text, musik och digitalt skapande med iPad, säger Malin Wennergren.

Nyfiken på Kulturskolan? Då är Tellusfestivalen den 14 september ett bra tillfälle. Kulturskolan är på plats och det finns möjlighet att testa på instrument och få veta mer om verksamheten. Dessutom uppträder skolans elever med allt från dans, till teater och musik. Då finns chansen att höra Ida Schönbeck, och kanske Rose ska ta steget att tillsammans med sina kompisar för första gången stå på scen.

Här kan du lyssna på Ida Schönbeck på Spotify.

FAKTA / Kulturskolan Östra Göteborg
Ger alla unga på 6-19 år möjlighet att lära sig och utvecklas inom sång, dans, teater, poesi, film och mycket, mycket mer. Kulturskolan drivs av Göteborgs stad och för Östra Göteborg finns verksamhet i många olika stadsdelar.
I Bergsjön har Kulturskolan lokaler på Bergsjöskolan och här finns kurser i bland annat fiol och blåsinstrument, dans, poesi, musikproduktion och sång. Varje måndag klockan 14–16 är det öppen verksamhet med huvudfokus på sång och musikproduktion.
Den som bor i Bergsjön har tillgång till all undervisning som Kulturskolan i Östra Göteborg har. Läs mer på Kulturskolan Östra Göteborg.