Ta chansen att
vaccinera dig på drop-in

Publicerad: 2021-09-29

– Ta sprutan för din egen skull och för andras. Det är bara så vi kan stoppa covid-19, säger Helena Brattgård Spaak på Bergsjöns vårdcentral, som har drop-in för vaccination mot covid-19. Bland annat lördag den 2 oktober.

Lördag den 2 september är stora vaccinationsdagen i Västra Götaland. Då ordnas det drop-in för vaccination mot covid-19 på över 120 platser, bland annat på Bergsjöns vårdcentral på Rymdtorget.

Varför ska man vaccinera sig, Helena Brattgård Spaak, biträdande verksamhetschef på vårdcentralen?
– För att inte bli sjuk själv och för att undvika att bli allvarligt sjuk eller dö. Nu när många har fått sina sprutor syns det tydligt. De allra, allra flesta som blir svårt sjuka och dör av covid-19 är inte vaccinerade. Sprutorna har effekt.

– Men det handlar inte bara om dig själv. Genom att vaccinera dig sprider du inte smittan vidare till andra lika lätt. Du tar sprutan både för din egen skull, och för andras.

Nu är ju så många redan vaccinerade. Räcker inte det?
– Nej, det räcker inte. Om vi ska få stopp på sjukdomen måste fler vaccinera sig. Bergsjön är ett område där få är vaccinerade om man jämför med hela landet. Det innebär att det kan bli lokala utbrott här med allvarliga följder för alla som inte har vaccinerat sig.

– Många här har dött i covid-19. Ändå tvekar många att ta vaccinet, man känner rädsla och oro. Min erfarenhet är ändå att oron släpper när vi väl fått möjlighet att förklara, och många väljer att ta sin spruta.

Vaccinet har ju tagits fram på så kort tid. Är det verkligen säkert?
– Ja. Risken att drabbas av något allvarligt är mycket större om du blir sjuk i covid-19, än om du tar vaccinet. Det minsta du kan göra är att ringa oss, eller komma förbi och prata med oss och berätta vad du är orolig för. Vi har tolkar på fyra språk som kan förklara om både sjukdomen och vaccinet. Deras kontaktuppgifter finns på vår hemsida.

Vad kostar det?
– Det är gratis att ta covidvaccin.

Hur gör man om man vill vaccinera sig?
– Enklast är att komma på drop-in. Man kan också ringa eller boka tid via vår hemsida. Just nu finns det gott om vaccin och vi har drop-in alla dagar i veckan utom söndagar. På stora vaccinationsdagen den 2 oktober har vi öppet klockan 10–14. Se mer om våra öppettider på hemsidan.

FAKTA / Covidvaccin i Bergsjön
Bergsjöns vårdcentral har drop-in för covidvaccin lördag 2 oktober, klockan 10–14.
Vårdcentralen har också drop-in för covidvaccin alla vardagar 10–15.
Vi vaccinerar nu vuxna och barn födda 2005 eller senare.
Vaccinationen sker på vårdcentralen, Rymdtorget 8D.
Hemsida: Bergsjöns vårdcentral
Telefon: 031-792 94 00