Sommarjobbare satte färg
på Bergsjön

Publicerad: 2020-07-31

”Jag har aldrig hållit på med konst tidigare, men det här är jätteroligt och jag har lärt mig massor”, säger 17-åriga Balaqees Ali Mohamed. Hon är en av Familjebostäders 170 sommarjobbare i Bergsjön som fått möjlighet att sätta färg på Bergsjön.

Solen skiner och det är varmt vid muren där Balaqees och hennes sommarjobbarkollegor Geweria Negash, Ikram Arif och Anisa Hersi sitter och målar. Det är de själva som tillsammans har kommit fram till vad de vil måla och berätta med konsten. Balaqees håller på att slutföra en bild på en skejtare och Geweria har målat ett porträtt på en person med gula blommor i håret.

– Porträttet symboliserar oss som bor här i Bergsjön, berättar Geweria. Hon tycker det är extra roligt att få måla något som många kan se och som kommer att finnas kvar i många år.

– Jag ska ta hit mina barn så de kan se vad mamma gjorde när hon var 17 år, säger hon.

“Vad är Bergsjön för mig?”
Det är andra året i rad som familjebostäder har målning av utemiljön på Rymdtorget och Siriusgatan som en av arbetsuppgifterna för sommarjobbarna.

– Ungdomarna får tillsammans hitta på vad de vill måla och det övergripande temat är ”Vad är Bergsjön för mig”. Så bilderna som växer fram har stor variation. I år har till exempel bord och bänkar fått himmel och moln, bänkarna på torget blommor och stora stenar har förvandlats till lejon och tigrar, säger Talar Kirkor, ansvarig för sommarjobben hos Familjebostäder.

Symbol för allas lika värde
På en av väggarna har ett stort porträtt på afroamerikanen George Floyd, som mördades av polisen i Minnesota i våras, målats. Och strax intill har Ikraam Arif och Anisa Hersi gjort en målning som består av nio namn, alla personer som dödats av rasistiskt våld.

– Rasismen finns överallt. Det är viktigt att göra ett ”statement” och att deras namn på det här sättet får leva kvar, säger dom.

– I år hoppas jag att Black Lives Matter-rörelsen har fått ett bestående genomslag, inte bara i USA utan här i Sverige också. Porträttet på George Floyd står som symbol för den anti-rasistiska kampen och för alla människors lika värde, säger konstnären Johanna Burai.

Imponerad över kreativiteten
Hon är sommarjobbarnas handledare och ger tips råd om hur de ska gå tillväga. Johanna hjälper till med idéer, att skissa om det behövs och att assistera med färger och annat praktiskt.

– Jag är imponerad över deras kreativitet och hur duktiga de är, säger hon.Allt som allt är det 12 ungdomar som i år deltagit i konstprojektet som de varvar med mer vanlig fastighetsskötsel i utemiljön. Själva målandet sker i mindre grupper för att göra det så coronasäkert som möjligt. Och helt klart verkar de flesta tycka att arbeta med konstprojektet har varit roligare det roligaste.

Roligt att göra utemiljön fin
Benjamin Tedros och Yaman Abdul håller med. De har bland annat prytt bänkarna på torget med blommor och tycker det är roligt att få bidra till att göra utemiljön i Bergsjön – där de också bor – finare.

Benjamin håller sedan tidigare på med konst och som en del av sommarens konstprojekt har verk av honom och Joel Modarresi nu tryckts upp och hänger utanför Familjebostäders kontor på Rymdtorget.

– Det är fantastiskt roligt att se vad ungdomarna åstadkommit denna sommar. De har varit så duktiga både när det gäller konstprojektet och med övrig upprustning av utemiljön i området. Jag tror att vi på det här sättet också skapar en känsla av att vara rädda om och ta hand om vår närmiljö, säger Talar Kirkor från Familjebostäder.


Sittbänkarna har livats upp med blommor med hjälp av Benjamin Tedros och Yaman Abdul.


Konstnären Johanna Burai jobbar för andra året i rad som konstnärlig handledare i projektet för utsmyckning av utemiljön på Rymdtorget.


Afroamerikanen George Floyd mördades av polisen i maj i år. Balaqees Ali Mohamed visar bilden de målat och nu finns han som en symbol för allas lika värde på en vägg i Bergsjön.

FAKTA / Familjebostäders sommarjobb i Bergsjön
170 ungdomar har i år haft tre veckors sommarjobb hos Familjebostäder i Bergsjön genom ett samarbete med Göteborgs stad. De har bland annat arbetat med att rensa ogräs, renovera lekplatser, måla staket, plocka skräp och olja bänkar. Några av dem har deltagit konstprojektet med målning och utsmyckning på Rymdtorget och Siriusgatan, och några i cykelskola som bedrivits tillsammans med Cykelfrämjandet.