Sommar i Bergsjön 2019

Publicerad: 2019-07-01

Det finns gott om aktiviteter att ägna sig åt i sommar runt om i Göteborg. Men du behöver inte lämna Bergsjön om du inte vill.

På fotbollsplanen vid Siriusgatan 66 och Gräsmattan framför Rymdtorget 4 finns Famboleken. Där går det att låna bollar, hopprep, kubbspel med mera varje dag mellan klockan 12 och 16. Varje tisdag hela sommaren är det dessutom aktiviteter vid schackbrädan på Rymdtorget.

Den 3 juli ordnar Tikitut en sommarvandring genom Lexbydalen. Vandringen utgår från Bergsjöns bibliotek och tar omkring 3 timmar. Den 10 juli blir det vandring från komettorget till sjön. Fokus är inte bara på vandringen utan på att dela berättelser med varandra. Tikitut har fler vandringar i sommar i och omkring Bergsjön.

Den 4 juli kommer Göteborgs konsthall att tejpa loss i Bergsjön. Kom till Allas Ateljé på Rymdtorget och teckna i luften med tejp och tråd. Kan du inte den 4 juli finns fler tillfällen – men på andra ställen i stan.

10–12 juli klockan 14–18 på Rymdtorget 3–4 finns möjlighet att prova på olika idrotter på Summergames. Det är gratis för barn mellan 7 och 15 år.

Vill du hellre lägga dig under ett träd och läsa en bok? Kom till Bergsjöns bibliotek den 2 eller 16 juli och få en fin låda att fylla med härliga, spännande och roliga böcker. Anmälan till biblioteket i Bergsjön.

Den 26 juli kommer Havslabbet till Bergsjöns bibliotek. Då finns möjlighet att göra spännande vattenexperiment med Maritimans pedagog Johannes Olsson.

Allas ateljé är öppen för sommarlovslediga barn och deras familjer. Varje dag bjuder på ett nytt tema. Datum som gäller är 3, 4, 5, 12,17, 18,19, 26 och 31 juli samt 1–2 augusti.

Är du tjej och vill spela fotboll? Rampen IK arrangerar fotbollsskola för flickor 6–15 år den 8–12 juli och 22 juli–2 augusti. Anmälan till goran.smith@rampen.co

Vill du åka lite längre?
För dig som är sugen på en lite längre utflykt spelar Göteborgs kultursommarjobbare teater vid Barnens Zoo i Slottsskogen. I år är det Robin Hood som är på besök bland djuren. 1–5 juli hålls flera förställningar varje dag.

En annan spännande utflykt kanske ska gå till havet. För dig som är 7–15 år finns det möjlighet till gratis prova-på segling tillsammans med Torslanda sjöscouter. Datum som gäller är 2, 9, 16, 23 eller 30 juli. Anmälan senast dagen innan till torslandasjo@gmail.com. Seglingarna sker i Sandvik, Krossholmsvägen 67.

Har du varit på Verket någon gång? I den röda trävillan vid Ullevi Norras hållplats finns det möjlighet för unga och seniorer mötas och skapa tillsammans. Under sommaren satsar Verket framför allt på aktiviteter för dig mellan 12 och 16 år.

Läs mer i kalendariet hos Göteborgs Stad och på Göteborg.com


För dig som inte mår bra finns gott om ställen att söka hjälp även under sommaren
Bris, för dig som är under 18 år, ring, chatta eller mejla, du kan vara anonym,116 111
Socialtjänsten, 031-3650000, eller socialjouren, 031-365 87 00
Nationella stödtelefonen för dig som utsätts för hedersförtryck, våld i nära relationer, övergrepp eller själv vill ha hjälp med att hantera ilska, alkohol eller droger, 010-223 5760
Rädda barnen, stödtelefon på flera språk för personer som har flytt till Sverige, 020-0778820

Vill du inte ringa utan bara läsa mer?
Unizon samlar kvinnojourer, tjejjourer och stödverksamheter som arbetar för ett jämställt.
Riksorganisation för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige
Terraferm, rikstäckande jourtelefon för kvinnor med utländsk härkomst.
På sajten Killfrågor kan den som identifierar sig som kille chatta anonymt om man behöver någon som ger råd eller bara lyssnar.
Fler exempel på var du kan få hjälp finns i en broschyr från Östra Göteborg. Läs eller ladda ner den här.