Östra Göteborg del av
stort covid-test i Göteborg

Publicerad: 2020-06-22

Från och med den här veckan undersöks hur stor andel av befolkningen i Göteborg som just nu har covid-19. I undersökningen kommer 17000 slumpvis utvalda göteborgare i fem olika stadsdelar få möjlighet att delta. Östra Göteborg är en av dem.

Undersökningen ger en ögonblicksbild av hur stor del av göteborgarna som just nu har covid-19. Det är viktigt för att kunna planera sjukvården i sommar och för att förhindra ytterligare smittspridning.

Det går till så här: Mellan 22-26 juni kommer 17000 slumpvist utvalda göteborgare att få ett erbjudande om att delta i undersökningen. De får ett brev hem med det material som behövs för provtagningen och instruktioner om hur man ska göra.

Provet tar man på sig själv från svalg och näsa och samma dag som det lämnas in. Proverna samlas in 29 juni – 3 juli och i Östra Göteborg är insamlingsplatsen Bergsjöskolan. Där kommer också att finnas hälsoguider och covid-informatörer för att ge språkstöd och informera.

För de som inte kan ta sig till insamlingsplatsen kommer Försvarsmakten åka runt och samla in proven.

Provet blir oftast klart inom 72 timmar och då får du ett sms. Sen kan du logga in med BankID för att se ditt resultat eller få svar med posten. Den som har ett positivt svar kommer också kontaktas via telefon.

Det kostar inget att vara med i undersökningen och Västra Götalandsregionen uppmanar även dem som inte har symtom att lämna in ett prov. Men det går inte att anmäla sig för att göra testet, urvalet har skett för att ge en statistiskt rättvisande bild över hela staden. Övriga områden som är utvalda är Majorna-Linné, Västra Hisingen, Centrum och Örgryte-Härlanda.

Här kan du läsa mer om undersökningen och hur den går till. Här finns också information på flera språk. Stor undersökning av covid-19 i Göteborg.

Bild: Västra Götalandsregionen