Öppet hus hos Mona
och andra konstnärer

Publicerad: 2019-11-13

Mona Kasim

Nu till helgen visar 44 konstnärer i Östra Göteborg sina verk, ateljéer och verkstäder. En av dem är Mona Kasim i Bergsjön.
– Det ska bli så kul och spännande och jag hoppas på mycket folk under konstrundan i Östra Göteborg, säger hon.

Under konstrundan, som arrangerades för första gången förra året, får allmänheten en möjlighet att se konst och besöka ateljéer och verkstäder på flera platser i Östra Göteborg, bland annat i Gamlestaden, Kviberg, Kortedala och Bergsjön.

I Bergsjön är det sju konstnärer som visar sina verk och för Mona Kasim är det premiär på den här konstrundan. Hon ställer ut tillsammans med en annan konstnär, Erik Malm, i en lokal på Rymdtorget 2. Men det är inte första gången hon visar sina alster.

Prisad som förebild för unga
Första gången var redan 2012 på en liknande konstrunda i Hammarkullen, och sedan dess har hon deltagit i flera utställningar. 2015 fick Mona motta Angereds kulturpris för att hon som ”ung konstnärinna är en god förebild för andra ungdomar”.

– Det priset betydde jättemycket. Jag är helt självlärd, har inte ens gått en kvällskurs och det var viktigt att få ett erkännande, säger Mona, som för två år sedan flyttade från Angered till Bergsjön.

Det är här vid sitt köksbordet som hon målar. Oftast blir det akryl på canvas, och mestadels porträtt på personer hon gillar. Hemma i lägenheten finns tavlor med porträtt av Zlatan, Tupac, Chaplin och farbror Joakim.

– Jag målar bara för mig själv, och det jag tycker om. Och jag gillar verkligen de här personerna och figurerna, det finns ingen annan tanke med mitt måleri. För mig måste det vara lustfyllt och det är ett sätt att koppla av.

Mona har ritat och målat så länge hon kan minnas. Hennes pappa gick teckningskurser som ung och som liten tittade Mona mycket i hans kursböcker. Efterhand började hon måla på canvas och lägga ut bilder på Facebook, och senare också på Instagram, och hon har fått mycket positiv respons.

Skapar på ledig tid
Mona får inspiration av att googla runt och titta hur andra gör. Nu senast har hon testat att måla i line art, där verken utgår från linjer. Annars är Mona mest förtjust i genren som heter pop art.

Mona arbetar heltid som tandsköterska på folktandvården i Bergsjön, så det är på ledig tid hon kan ägna sig åt sitt skapande. Nu håller hon som bäst på att sammanställa de tio tavlor om ska visas upp på konstrundan Östra Göteborg.

– Det ska bli jättekul, både att träffa de som kommer och tittar, men också de andra konstnärer och att få se deras konst, säger Mona Kasim.

Invigning av mosaik
Konstrundan Östra Göteborg inleds med ett vernissage fredagen den 15 november på Stall 11 i Kvibergs marknadsstallar. Se länk längre nedan för karta och program över konstrundan.

I samband med konstrundan invigs också mosaikerna vid spårvagnshållplatsen Rymdtorget tillsammans med Bergsjön 2021. På Bergsjöskolan ställer barn och unga från Bergsjön ut egna verk och där visar vi också bilder från mosaikkonsten i Ljusårstunneln.

Läs mer om invigningen och utställningen på Facebook!

FAKTA / Konstrundan Östra Göteborg
Pågår 15–17 november 2019
44 konstnärer öppnar sina dörrar och visar sina verk runt om i Östra Göteborg, bland annat I Bergsjön.
15 november kl. 18-20. Invigning på Stall 11, Kvibergs marknadsstallar.
16-17 november kl. 11-16, utställning och öppna ateljéer.

Konstrundan arrangeras av Göteborgs Stad i samarbete med lokala konstnärer och kulturföreningar samt Medborgarskolan, Higab och Familjebostäder.