Nu rullar demokratibussen

Publicerad: 2018-04-16

 

Vad är det som har fyra hjul, 11:ans spårvagn på sidan och kan visa film på stor duk? Rätt svar är Östra Göteborgs nya demokratibuss. Framöver kommer den att spela en viktig roll i dialogen mellan stadsdelen och medborgarna.  

Demokratibussen invigdes på Tellusfestivalen hösten 2017 men har använts sparsamt under vintern. Nu när snö och slask försvunnit och dagarna är varmare kommer bussen att åka runt i stadsdelen oftare.

– Under våren och sommaren ska den användas av bland annat kulturskolan, fritidsverksamheten och biblioteket, säger Jenny Segersten, kommunikatör med ansvar för demokrati- och valstärkande aktiviteter i stadsdelen Östra Göteborg.

Ska ge medborgarna ökat inflytande
Idén med demokratibussen är att stadsdelens verksamheter ska kunna jobba uppsökande. Många invånare besöker aldrig träffpunkter, biblioteket eller har kontakt med politiker och tjänstemän i stadsdelen.

– Med den här bussen hoppas vi att medborgarna kan få upp ögonen för allt som stadsdelen erbjuder. Det blir också en chans för samtal mellan medborgare, politiker och tjänstemän om områdets utveckling. Vi hoppas få input från invånarna. Vad saknar de i stadsdelen till exempel? Jag är övertygad om att vi kommer att få synpunkter som vi annars inte hade fått. Demokratibussen ger en chans till ökat inflytande i vardagen.

Bussen är utrustad med ljud-, ljus- och bildanläggning, vilket gör att den kan användas till musikevent, en föreställning eller filmvisning. Den kan även användas om det finns social oro i något område.

– Då kan vi åka ut och finnas på plats med personal, bjuda på fika med mera, säger Jenny Segersten.

Vill öka valdeltagandet
Inför valet i höst kommer bussen verkligen att göra skäl för sitt namn. Bland annat kommer den att användas av de demokratiambassadörer som ska jobba med att öka valdeltagandet i stadsdelen.

– I år är det ju valår och vi vill motivera medborgarna att rösta, få igång samtal och få folk att känna att de verkligen vill rösta.

Räkna med att se den vita lastbilen, med färgglada illustrationer från stadsdelen, i och runt Bergsjön under våren och framöver.

– Demokratibussen kommer att åka dit invånarna finns och vi har både bord och stolar som vi kan ställa upp utanför bussen för att inbjuda till dialog. Kom gärna och säg hej, säger Jenny Segersten.

Jenny Segersten är kommunikatör med ansvar för demokrati- och valstärkande aktiviteter.