Mehdi guidar
till bättre hälsa

Publicerad: 2020-01-10

Gemenskap, träning och information om allt från mammografi till rökavvänjning. En promenad med hälsoguiden Mehdi Lamezadeh är stärkande för både kropp och själ. ”Hälsa handlar om hur vi mår och berör det mesta i vårt liv”, säger han.

Temperaturen ligger och tvekar vid minusstrecket när en liten skara samlats vid Bergsjön Centrum för att för att gå på promenad med hälsoguide Mehdi Lamezadeh. Lagom till att de börjar gå belönas deras vädertrots och solen tittar fram.
– En del är alltid med och promenerar och andra kommer lite då och då, säger Mehdi.
Han arbetar med att sprida kunskap och inspirera till bättre hälsa. I nordöstra Göteborg finns det 54 hälsoguider som tillsammans talar 25 språk.
– Vi hälsoguider talar flera språk och kan därför nå flera människor med information kring hälsofrågor, säger Mehdi

Ett sätt att mötas
Som hälsoguide har han gått en utbildning och får olika uppdrag där han träffar människor i sitt eget sammanhang. Det kan till exempel vara kulturföreningar, ett Kvinnocenter eller kyrkan. Med sig på besöken har Mehdi färdigtryckta kort med text och bilder för att kunna informera bättre.
– Jag pratar om alla möjliga aspekter av hälsa. Det kan vara tips på rökavvänjningshjälp eller hur man kan träna och belasta kroppen rätt eller information om mammografi eller helt enkelt var vårdcentralen ligger och hur det fungerar där. Ofta är det enkla tips som kanske är självklara för en del, men inte för alla, som att ta trappan i stället för hissen, säger Mehdi.
Han berättar att många har egna frågor som han försöker svara på så gott som möjligt och när han inte kan hjälpa till lotsar han dem vidare till rätt instans.
Mehdi har varit hälsoguide sedan 2016 och de senaste åren har han främst engagerat sig i de gemensamma promenaderna.
– De som är med på promenaderna berättar ofta att de är känner sig ensamma. Just den sociala biten av promenaderna tror jag nästan är den viktigaste. Att dessutom få röra på sig och få några goda råd eller tips kring sin hälsa på vägen är ytterligare ett plus, säger han.

Gott om gratisaktiviteter för daglediga
Hälsoguidesuppdraget samordnas av Hälsoteket i Östra Göteborg. Sofia Falk är hälsoinformatör och samordnare och berättar om styrkan i hälsoguidernas arbete:
– Det bygger på pear-to-pear-metoden där information och kunskap går från en invånare till en annan. Så i stället för att läsa en broschyr kanske det är en granne som tipsar om ett hjälpmedel för att sluta röka, säger hon.
Hälsoteket ligger på Kortedala torg och erbjuder en rad gratisaktiviteter för de som vill leva mer hälsosamt. Framför allt ordnar de fysiska aktiviteter för personer som är daglediga, exempelvis föräldralediga, seniorer och arbetssökande, och föreläsningar om bland annat sömn, mat, träning och andra frågor som rör levnadsvanor.
– Vi vill skapa möjligheter för de boende i Östra Göteborg att ta större ansvar för sin hälsa och göra hälsosammare val, säger Sofia.
Hälsoteket arbetar med att göra information om hälsa tillgängligt för alla. Hälsoguiderna är ett exempel på det. Många gånger kan guiderna bli ett värdefullt stöd.
– Vi har haft hälsoguider som informerat om mammografi och sedan följt med kvinnor som varit rädda till undersökningen. När det senare har visat sig att någon faktiskt är sjuk har de varit med som stöd på behandlingar och genom hela rehabiliteringen, berättar Sofia.

Promenad som en väg till att må bra
Mehdi och hans promenadvänner går vidare, uppför hala gångvägar. Snart har de gått runt hela Bergsjön. Samtalen går fram och tillbaka mellan olika ämnen och stämningen är avslappnad.
Mehdi berättar att han själv promenerar mycket. När han började som hälsoguide för tre år sedan ville han göra något som skulle få honom att må bättre psykiskt och fysiskt. Och så blev det.
– Det är en glädje att kunna hjälpa andra. Jag känner mig nöjd över min insats och det gör att jag mår bra inuti, säger han.

FAKTA/Hälsoteket
Hälsoteket på Kortedala torg 1 är en hälsosatsning av stadsdelen som delfinansieras av Västragötalandsregion och Östra Göteborg. Hälsoteket samordnar och utbildar hälsoguider, erbjuder träning, föreläsningar, kurser och hälsosamtal. Alla aktiviteter är gratis och på dagtid.
På Hälsoteket kan du bland annat träna gymintro, cirkelträning, kom-igång-träning. Det finns också pass i yoga, mindfulness och träningspass för bara kvinnor samt vuxen och barnträning.

Hela programmet finns här.