Lyckad premiär för
fotbollsskola i Bergsjön

Publicerad: 2018-06-20

Landslagets Fotbollsskola lockar över 40 000 deltagare runt om i landet varje år. Under midsommarveckan hade fotbollsskolan premiär i Bergsjön.
– Vi har jättekul, säger Moa Gullberg och Alva Dahlström, 8 år.

 Landslagets Fotbollsskola startades av Svenska Fotbollsförbundet för att fler ska upptäcka glädjen med fotboll. Den arrangeras av klubbar runt om i hela landet. Tack vare en satsning av bostadskoncernen Framtiden är fotbollsskolan i Bergsjön gratis för de barn som är med.

– Det är ett jättebra initiativ. Jag blev glad när jag hörde om det. Det kostar mycket att vara med i en fotbollsskola annars och det har inte alla råd med, säger Abdirizak Ali, en av ledarna på fotbollsskolan och till vardags tränare i Östra Göteborg IF.

Marie Källstrand Olmos är ordförande i Östra Göteborg IF, som anordnar Landslagets Fotbollsskola i Bergsjön tillsammans med Bergsjö IF. Hon tycker att det är jättebra att alla barn som vill får vara med.

– Det handlar inte bara om att de ska börja fotboll, utan upptäcka glädjen med att sporta överhuvudtaget. Det är för få barn som håller på med en idrott. Sedan är det även en bra sommarlovsaktivitet att vara med här, säger hon.

Tittade på VM
Fotbollsskolan pågår under fyra dagar, mellan klockan 9 och 15 på Bergsjövallens konstgräsplan. På måndagen tittade alla deltagare på VM-matchen Sverige–Sydkorea tillsammans.

– Det var inte en så schyst match. Sverige gjorde mål på straff, säger Moa Gullberg, 8 år, om Sveriges premiärmatch.

Hon har satt sig bredvid planen tillsammans med Alva Dahlström för att vila lite. Det tar på krafterna att träna hela dagarna. Men roligt har de.

– Vi har jättekul och man får nya kompisar, säger Moa, som vanligtvis spelar fotboll i Östra Göteborg IF.

– Vi har till exempel kört doppboll. Vi passar och vi spelar match, säger Alva, som är lagkamrat med Moa i Östra Göteborg IF.

Sprider fotbollsglädje
Landslagets Fotbollsskola i Bergsjön är för barn födda 2006–2010. Drygt 20 barn är med.

– Det funkar jättebra med olika åldrar och tjejer och killar tillsammans. Alla gör jättebra ifrån sig. Även de som inte spelar fotboll annars. Du ser själv hur glada alla är, säger Abdirizak Ali.

Fem ledare håller i träningarna under veckan. De har alla fått gå en grundutbildning – Uefa C – för att få bra förutsättningar att genomföra roliga och utvecklande träningar. Förhoppningen är ledarna lyckas sprida så mycket fotbollsglädje att några av deltagarna på fotbollsskolan – som är nybörjare – väljer att fortsätta.

– Det känns bra, jag tror att vi har några som vill fortsätta spela i en klubb, säger Abdirizak Ali.

SparaSpara