Lär dig simma
i Bergsjöbadet

Publicerad: 2019-06-27

– Att simma är roligt och jätteviktigt att kunna, säger 16-åriga Moa Ahlman, ett av alla hundratals barn som lärt sig simma i Bergsjöbadet. Ta chansen du också, årets simskola startar den 8 juli.

Sedan flera år finns möjlighet att lära sig simma i Bergsjöbadet. Det är Sim- och livräddningssällskapet som arrangerar simskolan för alla från fem års ålder.
– Simkunnigheten i Angered, Bergsjön och Kortedala är lägre än i många andra områden i Göteborg, därför är det extra roligt att ordna simskola här i Bergsjön och det upprustade Bergsjöbadet. Att kunna simma är en livförsäkring, säger Anita Hidstedt från Sim- och livräddningssällskapet Göteborg som arrangerar simskolan.

En livsviktig kunskap
En som varit mycket vid Bergsjöbadet och som lärt sig simma där är 16-åriga Moa Ahlman. Nu bor hon i Kortedala, men som liten bodde hon i Bergsjön och har bland annat mormor och morfar kvar där. Mormor och hennes bror följde ofta med till simskolan som Moa gick i flera somrar i rad, även fast hon kunde simma.
– Nu när de har rustat upp Bergsjöbadet hoppas jag att fler hittar hit och också tar chansen att lära sig simma. Om det händer något när man till exempel är på en brygga kan det vara livsviktigt att kunna simma, säger Moa.

Simskola även för vuxna
På simskolan i Bergsjöbadet finns både nybörjar- och fortsättningsgrupper. Nybörjargruppen handlar mycket om att bli van och känna sig trygg i vattnet. I Grodan lär man sig arm- och bentag och fortsättningskursen har som mål att simma 25 meter bröstsim och 10 meter ryggsim. Kurserna är tio tillfällen, måndag till fredag under två veckor, och varje lektion är 45 minuter lång.
Självklart får även vuxna gå i simskolan. Om det blir stort intresse ordnas en särskild grupp för just vuxna. Det bra att som vuxen ta kontakt med Sim- och livräddningssällskapet innan simskolan börjar, eller komma ner första dagen och prata med instruktörerna.
– Alla är välkomna. Att simma utomhus är helt annorlunda och kräver mer än att simma i en bassäng. Därför är det bra att gå simskola utomhus även för den som redan lärt sig simma, säger Anita Hidstedt.
Simskolan börjar den 8 juli och håller på till 2 augusti. Anmälan görs på Svenska livräddningssällskapet Göteborgs hemsida, se länk i faktarutan nedan. Det går också bra att komma till Bergsjöbadet den 8 juli klockan 10–16 och anmäla. Simskolan kostar 500 kronor per kurs.

Familjebostäder erbjuder sina hyresgäster att gå simskola till subventionerat pris, 100 kronor per person och kurs. Ta med kupongen från Familjebostäders hyresgästtidning och anmäl er på plats den första dagen, 8 juli.

FAKTA / Simskola i Bergsjöbadet
Pågår 8 juli–2 augusti.
Undersvinngen sker i tre olika grupper, Nybörjare, Grodan och Fortsättning. Varje kurs är på tio tillfällen, under två veckor.
För Nybörjare behövs ingen förkunskap eller vattenvana. Efter nybörjarkursen kan man gå Grodan, här är målet at kunna simma utan armpuffar i tio meter. På fortsättningskursen tränar man vidare med målet att simma 25 meter bröstsim och 10 meter ryggsim. På simskolan ges också möjlighet att ta simmärken.
Alla över fem år är välkomna att anmäla sig, även vuxna.
Anmälan görs på Svenska livräddningssällskapet Göteborgs hemsida: https://slsgtb.app.keeptrack.dk

Det går också bra att komma till Bergsjöbadet den 8 juli och anmäla sig på plats.