Konstrundan
– som ett ljus i mörkret

Publicerad: 2021-10-25

Varje år när hösten tränger sig på lyser Konstrundan i Östra Göteborg upp i mörkret.
Från Gamlestan till Bergsjön hälsar konstnärer välkommen i sina ateljéer och verkstäder helgen den 29–31 oktober.

Som vanligt finns massor att se på Konstrundan i Östra Göteborg. Ett program (se länk nedan) med karta vägleder till ateljéer, verkstäder, utställningar och workshops i Bergsjön, Gamlestan, Kortedala, Kviberg och Utby.

För den som inte vill – eller kan – lämna Bergsjön finns ändå mycket att ta del av.

I Allas ateljé i Bergsjön Centrum presenterar Kulturstråket och Navet i Bergsjön en utställning med textila verk av Kvinnocenter i Bergsjön. På Kvinnocenter i Bergsjön träffas ett tjugotal kvinnor varje vecka för att berätta sin historia med nål och tråd. Kvinnorna har olika kulturell bakgrund men förenas av den textila hantverket. Deras kollektiva verk handlar om vardagen och livets stora frågor.

Testa fritt broderi
På Allas ateljé anordnas också en workshop i fritt broderi med konstnären Subani Melin på temat ”Vi arbetar med nål och tråd”. Fredag den 29 oktober klockan 14–18.

Subani Melin håller workshop i fritt broderi på Allas Ateljé i Bergsjön Centrum och i Trädgårdsföreningen.

Elever från Kulturskolan i Östra Göteborg visar upp sina verk i en utställning i Bergsjöns biblioteks skyltfönster. I bibliotekets fönster har också Seriefestivalen Serifest i Väst en utställning som visar seriekonst från Sverige och Västra Götaland.

För den som vill testa att teckna egna serier ordnas en workshop i serieteckning för barn och unga lördag 30 oktober klockan 13–16 i Allas Ateljé.

På Rymdtorget 4, ställer Konstnären Ghaithaa Aswad ut. Hon arbetar i  Quilling (en konstform med pappersremsor som skapar mönster) och keramik.

Inspirerar till återbruk
Hos Svenska kyrkan i Bergsjön ställer ett tiotal konstnärer ut verk i olika material. På utställningen visar också elever från basåret på Helsjöns Folkhögskola sina alster med kulturhistoriskt tema från sina hemländer. I textilateljén presenterar kvinnor i Bergsjön textila hantverk som inspirerar till återbruk. Kyrkans lokaler är öppna lördag och söndag 11–16 och det finns kafé med soppa och hembakat.

I årets konstrunda har Bergsjön också letat sig in till centrala Göteborg. Delar av utställningen med Kvinnocenters i Bergsjöns textila verk visas i Trädgårdsföreningen och även här hålls textilworkshopen ”Vi arbetar med nål och tråd”, fast på lördag den 30 oktober. Utställningen i Trädgårdsföreningen har öppet 27–31 oktober klockan 10–16.

Som vanligt invigs Konstrundan i Östra Göteborg med Vernissage i stall 11 i Kvibergs Stallgårdar 2. Här finns också en samlingsutställning från hela konstrundan. Ett tips är att börja med den.

Fakta / Konstrundan i Östra Göteborg
Konstnärer i Östra Göteborg öppnar upp sina ateljéer och verkstäder i Bergsjön, Gamlestan, Kortedala, Kviberg och Utby. En utställning och workshop finns också i Växthuset i Trädgårdsföreningen i centrala Göteborg.
Vernissage 29 oktober kl. 18-20, stall 11 i Kvibergs Stallgårdar 2.
Utställning och öppna ateljéer: 29–31 oktober kl. 11–16.

Länk till kartan för konstrundan 2021