Konstrundan smygstartar
i Trädgårdsföreningen

Publicerad: 2020-10-12

Nu laddar Östra Göteborg får årets Konstrunda. Den som vill ha en försmak kan redan från den 17 oktober komma till Trädgårdsföreningen och se några av Konstrundans bidrag från Bergsjön.

Det är snart dags för årets Konstrunda i Östra Göteborg. Då kommer att 40-tal konstnärer samt föreningar och verksamheter öppna sina verkstäder för att visa upp sina konst runt om i hela Östra Göteborg, inte minst i Bergsjön.

I år smygstartar konstrundan dessutom genom att visa upp konst från Bergsjöns deltagande konstnärer. Och det görs på en anrik plats i centrala Göteborg – i Växthuset i Trädgårdsföreningen.

– Vi är en historisk park för hela Göteborg med cirka 1,7 miljoner besökare ett vanligt år. Vi vill visa att parken är värd ett besök under hela året. Och särskilt i år med pandemin och vi helst ska umgås utomhus känns det bra att kunna erbjuda spännande aktiviteter som det här gästspelet från Bergsjön säger Carina Krantz Rönnqvist, enhetschef Trädgårdsföreningen.

En länk mellan människor
Bakgrunden är ett samarbete mellan Trädgårdsföreningen och Bergsjön 2021 som ännu på grund av pandemin är lite i sin linda. Men en samverkan med förskolor och skolor har inletts och flera platser i Bergsjön, bland annat Bergsjöbadet, Gärdsås mosse och Geråshus äldreboende har fått del av Trädgårdsföreningens blomsterprakt.

– Vi ser väldigt positivt på samarbetet med Bergsjön 2021 och hoppas det kommer att utvecklas än mer. Förhoppningsvis lockar utställningen i Växthuset till att se mer av Konstrundan i Östra Göteborg. Vi är gärna en länk mellan alla människor och olika områden i Göteborg, säger Carina Krantz Rönnqvist.

Något Pernilla Hallberg från Bergsjön 2021 är snabb att hålla med om:

– Det är så kul med det här samarbetet och som vi hoppas ska ge nåt för alla. En del av Bergsjön i Trädgårdsföreningen och en del av Trädgårdsföreningen i Bergsjön.

Massor av konst
Utställningen i Trädgårdsföreningen pågår 17–25 oktober och Konstrundan i Östra Göteborg äger rum den 23–25 oktober. Under Konstrundan sker det aktiviteter på många platser runt om i Östra Göteborg. Bäst överblick får man om man laddar ner programmet med medföljande karta genom länken längre ner. I Bergsjön händer bland annat följande:

• På Astronomgatan 41 visar Ghaithaa Aswad, som är utbildad i Fine Arts på Konstinstitutet i Aleppo, bland annat och verk i papperskonst och keramik.
• På Rymdtorget 2 och Stjärnbildsgatan 28 har Navet i Bergsjön, Kulturföreningen Bob och Kvinnocenter en gemensam utställning av textilkonst och workshop i att göra ljudkonst, electronica och podd. På Rymdtorget 2 återfinns bland annat Erik Malms teckningar i tusch blandat med muntra akvareller och Lina Loca Gustafssons textila konst som leder till en ”bortom-denna-världen-känsla”.
• På Zenitgatan 32 visar Namo verk i olika material och färgtekniker.
• Hos Svenska kyrkan i Bergsjön, Rymdtorget 5 A, ställer Morgan Andersson ut träskulpturer och Helena Bjurulf textilkonst och keramik. Där visas också broderier av Narges Mohebi och Ehrar Amir Hosseiny, designade av Anne-Marie Ingvarsson och Maria Falk. På plats finns även en utställning med akvarell-, olje- och akrylmålning.
• Konst skapad av barn och ungdomar från Bergsjön finns att se på Rymdtorget 6A när Bergsjöskolan – Skolan mitt i byn visar upp alster från verksamheten.
• Familjebostäders sommarjobbare fick i år genom bilder svara på frågan vad Bergsjön betyder för dem. Resultatet blev gatukonst som nu visas på Rymdtorget och vid trappan på Siriusgatan 78.


FAKTA/Konstrundan gästar Trädgårdsföreningen, 17–25 oktober
Utställning i Växthuset med Bergsjöns bidrag till konstrundan i Östra Göteborg.
17 oktober till 25 oktober, klockan 10-16.
Under Kulturnatta fredag 23 oktober är Växthuset öppet till klockan 20.
Deltagande konstnärer är Erik Malm, Ögat Kulturförening, Helena Jarnefall Plumeyer, Ghaithaa Aswad, Lina Loca Gustafsson och Föreningen Kvinnocenter i Bergsjön.


FAKTA/Konstrundan i Östra Göteborg, 23–25 oktober
Under Konstrundan i Östra Göteborg visar ett 40-tal lokala konstnärer och föreningar upp sin konst. Konsten finns att se på många olika platser runt om i Östra Göteborg, bland annat i konstnärernas egna ateljéer.
Konstrundan arrangeras av Kulturhuset Bergsjön, Göteborgs Stad i samarbete med lokala konstnärer och kulturföreningar samt Medborgarskolan, Higab, Göteborgslokaler och Familjebostäder.
Vernissage: 23 oktober klockan 18–20
Utställning och öppna ateljéer: 24–25 oktober klockan 11–16
Konstrundan i Östra Göteborg
Program för Konstrundan
Utställare 2020