Spela boll och ha skoj
på nya konstgräsplanen

Publicerad: 2020-06-29

Hela sommarlovet ordnar IFK Göteborg och Göteborgs stad roliga aktiviteter på den helt nya konstgräsplanen, Cruyff Court, vid Solbackeskolan. Alla barn och unga är välkomna för att spela fotboll, basket, leka, dansa eller bara ha kul.

Den nya planen är så ny att den inte ens har hunnit invigas, så det är många som inte känner till den. Men planen är på plats och just nu är där full aktivitet.

Varje vardag mellan 11 och 16 är alla som vill välkomna dit för att hitta på nåt skoj.

– Vi kan spela fotboll, basket, leka lekar, dansa, ja allt möjligt. Det är aktivitetsledarna och barnen som kommer hit som bestämmer vad som ska hända, säger Samuel Yngvesson från IFK Göteborg som tillsammans med Göteborgs stad arrangerar verksamheten.

Röra på sig och ha roligt
På plats finns vuxna idrottsledare och gymnasieungdomar som via Göteborgs stad sommarjobbar som aktivitetsledare för att styra upp och hålla i verksamheten.

Med verksamheten vill man dels ge barn och unga i området en möjlighet att röra på sig och ha roligt, men också ge ungdomarna en inblick i och chans att bli aktiva och ledare inom föreningslivet.

– Det är tanken bakom de här tre konstgräsplanerna som vi har byggt i Göteborg. Att de på olika sätt ska gynna både barn och ungdomar i området, säger Samuel Yngvesson.

Internationellt projekt
Den nya konstgräsplanen i Bergsjön som IFK Göteborg har byggt är en del av ett internationellt projekt genom Cruyff Court Foundation och finansieras av sponsorer och samarbetspartners.

– Det här är ett jättebra initiativ för barn och unga i Bergsjön. För att courten skulle kunna vara öppen med verksamhet hela sommaren kändes det naturligt för oss att vara med och stå för en del av kostnaden, säger Pernilla Hallberg, verksamhetsledare på Bergsjön 2021.

Under flera år har IFK samarbetat med Solbackeskolan och sedan planen anlades i våras så har deras aktiviteter skett där. Syftet är att uppmuntra barns fysiska aktivitet, och verksamheten på den nya konstgräsplanen i sommar är en fortsättning på det.

Utbilda sig till ungdomsledare
De sommarjobbande aktivitetsledarna har möjlighet att efter sommaren utbilda sig till ungdomsledare inom idrottsrörelsen. Något som aktivitetsledaren Lilja Eriksson ser fram emot. Hon har spelat både fotboll och hockey, och hoppas att hon som ungdomsledare kan bli en förebild för unga tjejer att börja med sporter som domineras av killar.

– Jag hoppas det kommer massor av barn och ser verkligen fram emot att få jobba med det här i sommar, säger hon.

Verksamheten är anpassad efter coronapandemin, vilket bland annat innebär att deltagarna dels upp i mindre grupper om det kommer många. Det krävs ingen anmälan och kostar inget att vara med.

– Kom förbi och se om vi kan hitta på nåt kul tillsammans, säger Marie Källstrand Olmos, en av idrottsledarna på plats.

FAKTA/ Skoj på Cruyff Court vid Solbackeskolan
Aktiviteter varje vardag klockan 11–16 fram till 14 augusti.
Ledare och sommarjobbande gymnasieungdomar finns på plats för att ordna aktiviteter med barn och unga.
Arrangör: IFK Göteborg, Göteborgs stad och Bergsjön 2021.

FAKTA/ Om Cruyff Courts – planer för framtiden
Idén med så kallade Cruyff Court kommer från den legendariske nederländske fotbollsspelaren Johan Cruyff. Hans idé var, att med fotbollen i centrum, skapa bättre förutsättningar för barn och ungdomar. Sedan 2001 har 200 planer, Cruyff Courts, anlagts i 21 länder över hela världen. Ambitionen med planerna är att skapa gemenskap, hälsa, trygghet och en säker miljö. Dessutom ska det vara roligt och lustfyllt för alla barn och ungdomar som besöker courten. IFK Göteborg är först i Sverige med att anlägga Cruyff courts – planer för framtiden – och de finns Hammarkullen, Biskopsgården och Bergsjön. Invigningen av Cruyff Court Bergsjön kommer att ske längre fram.