”Kom och sätt färg
på sommaren”

Publicerad: 2020-06-05

Ta chansen att testa och lära mer om graffitimålning vid Göteborgs största lagliga graffitivägg i Bergsjön. Bergsjögårdens fritidsledare Obed Chávez Cuero och Magnus Wickberg är på plats 15–18 juni och bjuder på färg, skönt häng, korv och musik.

Den är imponerande, graffitifamet på baksidan av parkeringshuset på Saturnusgatan i Bergsjön. Den över 100 meter långa väggen är fylld av graffiti i de mest fantasifulla varianter och färger.

– Det är jättekul att vi i Bergsjön har en av två lagliga graffitiväggar i Göteborg. Hit kommer folk från hela stan, och från andra städer, för att måla, säger Obed Chávez Cuero.

Kom och testa
Det är tredje året som han och kollegan Magnus Wickberg ordnar en graffitivecka nu under sommarlovet. Måndag till torsdag 15–18 juni håller de i en workshop dit alla är välkomna att komma och testa på och utveckla sitt graffitimålande.

– Vi har fokus på de som är 13-20 år men alla är välkomna, gärna föräldrar också, säger Magnus.

Det krävs inga förkunskaper och sprayfärg finns att låna. Obed och Magnus finns till hands för den som vill ha hjälp och råd med sin målning.

– Graffiti kan vara lite svårt i början eftersom man målar i luften och utan stöd för handen. Vi ger tips om vad som är att tänka på och i vilken ordning man bäst gör de olika momenten, säger Obed som hållit på med graffiti ända sedan högstadiet.

Lever sitt eget liv
Han gillar konstformen för att den har sitt alldeles egna uttryck, som bygger på bokstäver, och att den är i konstant förändring. Det är en oftast tillfällig konstform. Vill man att det man skapar ska stå kvar länge får man helt enkelt fortsätta och måla nytt hela tiden.

– En graffitivägg är i konstant förändring, den lever sitt eget liv och det är det som gör graffiti så spännande, säger Magnus Wickberg.

Nu hoppas Obed och Magnus att de som vill tar chansen att komma och prova på och lära mer om graffiti. Det bjuds också på korv och musik.

Munskydd till alla
För att undvika smittspridning följer de Folkhälsomyndighetens riktlinjer och ser bland annat till att det inte samlas för många personer samtidigt vid graffitiväggen. Alla som deltar får också munskydd.

– Det är bara att komma förbi. Tillsammans sätter vi färg på sommaren, säger Obed Chávez Cuero.

Fakta / Graffitiveckan i Bergsjön 15–18 juni
Vad: Workshop i graffitimålning, korvgrillning och musik. Gratis och fritt material. Fokus på 13-20 år, men alla är välkomna och ingen anmälan krävs. 15–18 juni, måndag och tisdag klockan 11–15.30, onsdag och torsdag klockan 15–19.
Var: Graffitiväggen vid parkeringshuset Saturnusgatan 9. Är under tak, funkar också vid regn.
Arrangör: Bergsjögården fritidsgård