Kom och möt den
somaliska kulturen!

Publicerad: 2021-09-15

Lördag den 18 september fylls Bergsjöskolan med somalisk mat, musik, poesi, dans, historia  och barnaktiviteter.
– Vi vill visa upp och ge ett smakprov på somalisk kultur och historia, säger Samira Hussein från föreningen Navet i Bergsjön, en av arrangörerna för kulturfestivalen.

På kulturfestivalen finns möjlighet att få en inblick i flera olika somaliska kulturyttringar som dans, teater/poesi och musik. Det går också att smaka somalisk mat, testa somalisk folkdans och via en utställning lära mer om den somaliska kulturens historia.

Dessutom finns två inspirerande föreläsningar. Bland annat berättar Khalid Mohammed, ordförande för Folkets hus i Vivalla, om föreningsengagemang och hur viktigt det är. Khalids föreläsning är på svenska.

Det andra samtalet hålls på somaliska, och det är författaren och föreläsaren Abdikaafi Elmi som berättar om hälsa och gemenskap i det mångkulturella samhället.

Tanken på att ha en somalisk kulturfestival har funnits i flera år. Pandemin satte stopp för den förra året och i år var planen att ha ett stort och omfattande arrangemang under en hel dag och kväll. Men eftersom pandemin inte har släppt helt, så har arrangörerna minskat på programmet och tiden. Nu pågår den i fyra timmar och en del av aktiviteterna, framför allt de för barnen kommer om vädret tillåter att hållas utomhus. I övrigt hålls alla aktiviteter inomhus.

– Vi är så glada att äntligen kunna ordna festivalen och hoppas att många Bergjsöbor och andra göteborgare tar chansen att lära känna den somaliska kulturen, säger Samira Hussein.

Man behöver inte anmäla sig och det är gratis. Mat och fika finns till försäljning.

Fakta: Iftiinka Dhaqanka – somalisk kulturfestival
Lördag 18 september i Bergsjöskolan, klockan 14–18.
För Bergsjöbor, göteborgare, bohuslänningar, västgötar och alla andra.
Festivalen är ett samarrangemang mellan många föreningar och aktörer verksamma i Bergsjön. Bland annat Navet i Bergsjön, Jubba familjeförening, Unity for the community, Cissi kulturförening samt Skolan mitt i byn inom Göteborgs stad, med flera.

PROGRAM & INNEHÅLL:
Hela dagen klockan 14-18
• Utställning om Somalias historia och kultur (Unity for the Community)
• Barnaktiviteter: Ansiktsmålning, hennamålning, bollekar
• Somalisk mat och fika (Jubba familjeförening)

14.30-15 Dansworkshop i somalisk folkdans

På scenen
15.00 Inledningstal
15.10 Inspirationstal – Vikten av föreningslivet – Khalid Mohammed
15.25 Somalisk folkdans – Cissi kulturförening
15.50 Inspirationstal – Hälsa och gemenskap – Abdikaafi Elmi
16.10 Somalisk folkdans – Cissi kulturförening
16.45 Teater – Kärlek i dåtid och nutid – Cissi kulturförening