Kom och fika för
nya vänner och nya ord

Publicerad: 2020-09-23

– Språket betyder allt. Det är så man kommer in i samhället, det gör en tryggare och mindre utsatt. Det säger Katabeh Rahmani som driver Hazhins språkcafé i Bergsjön. Nu hoppas Katy, som alla kallar henne, att fler ska hitta till det nystartade språkcaféet.

 Hazhin betyder ungefär ”vi lever” på kurdiska, en ganska träffsäker beskrivning av vad Katy och de andra i Kurdiska Kvinnoföreningen vill med språkcaféet som de startade i augusti.

– Speciellt nu under coronan är det lätt att bli isolerad hemma. Vi tror det är många som behöver komma ut och träffa andra. Och hos oss kan de också träna på språk, säger Katy.

Spännande med språk
Katy har bott 23 år i Sverige och kan massor av språk, kurdiska (med tre dialekter), arabiska, persiska och svenska. Hon tycker språk är spännande och ser det som en väg in i olika världar och kulturer.

– Om man bor i Sverige ska man kunna svenska. Det är en nyckel in i samhället och till jobb, men det är också bra för självkänslan. Utan språket blir det ofta missförstånd och man kan känna sig dum, då är det lätt att man drar sig undan och isolerar sig, säger Katy.

Det är därför hon hoppas att många kvinnor ska hitta till språkcaféet. Men tanken är inte bara att lära ut svenska. På språkcaféet kan många språk och kulturer mötas och där finns personer som kan de vanligaste språken i Bergsjön och som kan översätta till svenska.

Många idéer
Katy har många idéer och planer för verksamheten. Just nu träffas de i Föreningen Navets lokaler på Rymdtorget 4 för att fika, prata och lära känna varandra. Men det finns massor av idéer om vad gruppen skulle kunna göra om lusten finns – gå promenader, göra studiebesök, ha föreläsare eller laga mat ihop. Tiden får utvisa vad det blir.

– Vi har precis startat och många är fortfarande försiktiga på grund av coronan. Det är vi också och därför vill vi att de som tänker komma ska anmäla sig innan, så vi kan anpassa lokalen och hålla avstånd, säger Katy.

Hazhins språkcafé träffas än så länge varannan torsdag och nästa träff är torsdag 24 september, klockan 17–20. Anmälan kan göras till Katy på 073-617 58 47 eller till Navet i Bergsjön på info@navet.org.

FAKTA / Hazhins språkcafé
Vad: ”Kom och lär dig några (eller många) nya ord av ett nytt språk eller lär ut ditt eget.”
Plats: I Navets lokal, Rymdtorget 4
När: Varannan torsdag (ojämna veckor), klockan 17–20.
Drivs av Kurdiska Kvinnoföreningen Västra Götaland och föreningen Navet i Bergsjön.