Hitta guldkorn i Bergsjön
med Smarta kartan

Publicerad: 2019-06-03

Träffa nya människor, spara pengar eller göra en insats för miljön – det finns många fördelar med att låna, byta eller hjälpas åt i stället för att betala med pengar. Via hemsidan Smarta kartan kan du hitta alternativ till köpa-slänga-samhället i Bergsjön och resten av Göteborg.

– I Bergsjön finns till exempel Tikitut som bland annat ordnar matlagningsträffar – det var på ett av deras evenemang som jag lärde mig fritera, och jag fick också lära mig hur gott det blir om man dränker sin vanliga svennesallad i citron och salt. Och så finns Fixoteket med det solidariska kylskåpet Solikyl, där man kan hämta eller lämna mat efter förmåga, och så den öppna verkstaden Allas ateljé…

När Jonathan Mattebo kommer i gång med att berätta om allt man kan hitta i Bergsjön via Smarta kartan är det svårt att få stopp på honom. Han är medgrundare till föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg, och en av eldsjälarna bakom hemsidan som drivs av den ideella föreningen i ett samarbete med Göteborgs Stads förvaltning för Konsument och medborgarservice.

Lättare att hyra, dela eller byta
Smarta kartan har funnits sedan 2016 och syftet är att göra det lättare att hyra, dela, byta, låna eller få saker i stället för att köpa dem. Hemsidan uppgraderades nyligen till en ny version med öppen källkod och fler språk, och har också spritt sig till andra städer.

– Om man vill upptäcka Göteborg från en annan vinkel och antingen testa hur det är att konsumera mindre och i stället spara pengar, eller har en tanke om att man vill leva mer miljövänligt – då tycker jag att man ska kolla in Smarta kartan, säger han.

Begreppet delningsekonomi syftar på transaktionsmodellerna hyra, dela, byta, låna, ge och få – alltså inte klassiskt köp och sälj. Ibland leder detta till att man kan använda resurser mer effektivt och leva mer hållbart, både ekologiskt och socialt. Formen av delningsekonomi där deltagarna inte heller hyr saker eller tjänster av varandra kallas kollaborativ ekonomi.

Från passiv till aktiv
Jonathan Mattebo Persson säger att hans liv har förändrats sedan han började engagera sig i den kollaborativa rörelsen, att den fått honom att gå ifrån att vara en passiv konsument till att bli en mer aktiv deltagare.

– Det ger ett rikare socialt liv, minskar svinnet, hjälper en att träffa folk och spara pengar, och det finns många verksamheter i Göteborg och Bergsjön som på olika sätt kan ge oss alternativ till klassisk köpa-använda-slänga-konsumtion, säger han.

 

Fakta: Kollaborativ ekonomi i Bergsjön
Smartakartan.se listar aktiviteter, verksamheter och evenemang över hela Göteborg som på ett eller annat sätt underlättar delande av varor eller tjänster. Det kan vara till exempel cykelkök (cykelverkstäder där du kan låna verktyg gratis och dela kunskap), bytesgrupper, klädbytardagar eller gratisbutiker där vem som helst kan lämna och hämta prylar.
Några av verksamheterna som du kan hitta med hjälp av Smarta kartan ligger i Bergsjön, till exempel:

  •  Tikitut. Ett socialt företag som arbetar med så kallad ”community-based tourism” och bland annat anordnar stads- och naturvandringar i Östra Göteborg och matlagningsträffar där deltagarna möts över språkgränserna.
  • Allas Ateljé Bergsjön. En kreativ verkstad vid Rymdtorget som är öppen för alla och leds av konstnärer från Konstepidemin.