Föreningar skapar
kulturmöten

Publicerad: 2019-12-10

Vilken mat är typisk för Somalia? Hur låter musiken i Irak och hur dansar man i Afghanistan? Den 13 december bjuder föreningar i östra Göteborg på smakprov från sina kulturer.

Carina Bylin Andréasson bor i Östra Göteborgs och lämnade in ett förlag till sin stadsdel om på hur man kan få fler människor att mötas. Enligt henne kan det ske genom att stadsdelens olika föreningar får möjlighet att visa upp sina länder och på olika vis berätta om sitt land, dess kultur, konst, dans och mat. Fredag den 13 december blir hennes förslag verklighet när föreningar från östra Göteborg bjuder in till en Kulturkväll klockan 17.00 i Gamlestadens Medborgarhus.

– Jag är övertygad om att ju mer man får möjlighet att träffas och göra sådant man är intresserad av, desto större trygghet upplever man. Där har vårt rika föreningsliv en viktig roll. Stadsdelen blir ju också så mycket gladare och mer levande när man ser alla härliga aktiviteter som föreningarna bedriver, säger Carina Bylin Andréasson.

Pengar från medborgarbudgeten
Hennes förslag var ett av många som Östra Göteborg fick in under 2018 då invånarna i stadsdelen fick önska hur de ville använda en påse pengar, så kallad medborgarbudget, för att få människor att mötas. De tre aktiviteter som fick flest röster genomförs. Kulturkvällen är en och de andra två är en matfestival och skogspromenader i grupp.

Östra Göteborg som har ett rikt föreningsliv med totalt 105 föreningar. Många av dem kommer finnas på plats på Kulturkvällen. Alla göteborgare är välkomna och Carina Bylin Andréassons förhoppning är tydlig:

– Att det blir som ett mini-kulturkalas där man får vara nyfiken på andras kulturer och stolt över sitt ursprung.

Kulturkväll
Tid: fredag den 13 december klockan 17.00 – 22.00.
Plats: Gamlestadens Medborgarhus, Brahegatan 11 A.
Resa med kollektivtrafik till hållplats SKF: spårvagn 6, 7 eller 11 eller buss 58, 69 och 519.