Föreningar i Bergsjön
prisade av EU

Publicerad: 2021-11-02

Stort grattis till ”Medskapandeprojektet” och Navet  i Bergsjön som i fredags mottog Europeiska medborgarpriset 2021.
– Navet personifierar den stämning som finns i Bergsjön – engagemang, gemenskap och mångfald, säger Europaparlamentarikern Evin Incir (S), som delade ut priset vid en ceremoni i Bergsjön fredag den 29 oktober.

Europeiska medborgarpriset delas ut varje år av Europaparlamentet och tilldelas medborgare och grupper som uppmuntrar gemensam förståelse och närmare integration mellan människor i EU.

Medskapandeprojektet som nu har prisats verkar för att utveckla och förbättra samarbetet mellan föreningar i Bergsjön, med andra föreningar och med Göteborgs stad. Målen är att skapa fler mötesplatser och samlingslokaler, lokala forum för samverkan och påverkan samt fler och nya typer av utbildningar.

”Mycket hedrande”
Bakom projektet står Jubba Familjeförenig, Bergsjön SK, Rädda barnen Väst, Bergsjöns Studiecenter Läxhjälp och föreningen Navet i Bergsjön som också samordnar projektet.

Alla medverkande är förstås jätteglada över utmärkelsen.

– Detta är ett mycket hedrande erkännande av Bergsjöns alla föreningar och deras arbete för ökad samverkan, kontakt, och trygghet i stadsdelen säger Hanna Jansson, verksamhetsutvecklare på föreningen Navet i Bergsjön.

Brett engagemang
Medskapandeprojektet nominerades av de svenska socialdemokratiska ledamöterna i Europaparlamentet, med Evin Incir i spetsen. Nomineringen gjordes tillsammans med Said Legue (skådespelare och uppvuxen i Bergsjön), Talar Kirkor (chef för trygghetsgruppen och utvecklingsledarna i Familjebostäder Gbg och uppvuxen i Bergsjön) och Blerta Hoti (oppositionskommunalråd i Göteborg).

– Jag är själv uppvuxen i Bergsjön och har fått uppleva det breda engagemang som finns i stadsdelen. Navet är en självklar vinnare av medborgarpriset och jag är glad att de får den uppmärksamhet de förtjänar, nu även på EU-nivå, säger Evin Incir.

Prisutdelningen ägde rum på ”Ekohuset Bågskytten” som är föreningarnas blivande föreningshus, Merkuriusgatan 4 i Bergsjön.

Bild överst: Medlemmar ur föreningarna som ingår i Medskapandeprojektet i Bergsjön tog fredag den 29/10 emot Europeiska Medborgarpriset 2021. På plats vid prisutdelningen var bland andra EU-parlamentarikern Evin Incir (med blombukett i handen). Hanna Jansson från Navet i Bergsjön håller i prisplaketten. Foto: Cornelia Schmidt.