Fler tillfällen för skapande
i Allas ateljé

Publicerad: 2018-10-08

Varje fredag förvandlas ett rum mittemot kassorna på Ica vid Rymdtorget i Bergsjön till en konstateljé. En buffé av material i olika former och färger dukas upp. I Allas ateljé möts både barn och vuxna för att skapa tillsammans. Nu utökas Konstepidemins satsning.  

Lejon, lejon och återigen lejon. I Mohammad Rashos värld handlar det mesta just nu om – lejon. Femåringen målar med stora gula penseldrag på den före detta pizzakartongen för att få fram rätt färg på sitt älsklingsdjur.

Hans mamma Hamida Sido sitter bredvid och flätar armband.

– Vi kommer ofta hit. Både Mohammad och hans syster Shahed älskar att skapa. Och det brukar smitta av sig på mig, säger hon.

Allas ateljé öppnar sina dörrar varje fredagseftermiddag och oftare när det är skollov. Alla är välkomna och allt är gratis. Konstepidemin driver verksamheten och på plats finns konstnärer därifrån för att lära ut och hjälpa till. Initiativet som startades 2015 har utökats i år.

– Vi arbetat med barnverksamhet i 30 år säger, Marthe Roosenboom som är projektledare för Allas ateljé. Men vi har alltid haft svårt att nå barnen i de nordöstra stadsdelarna. Så vi tänkte att om de inte kan komma till oss, så kommer vi till dem.

Fler tillfällen
Tidigare har Allas ateljé haft sporadiska öppettider men med stöd från kommunens Jämlikt Göteborg och Göteborgslokaler har man i år fått möjlighet att ha öppet varje fredag och några ytterligare dagar. Samtidigt inleder man ett större samarbete med lokala föreningar, som till exempel Tidsnätverket i Bergsjön (som Bergsjön 2021 skrivit om tidigare).

Anna Bauer är textilkonstnär med ateljé på Konstepidemin och en av konstnärerna som brukar vara med i Allas ateljé.

– Varje gång vi stänger för dagen får vi frågan om när vi öppnar igen. Tidigare var det svårt att svara på det, nu känns det väldigt skönt att kunna säga ”om en vecka”. För vi märker hur viktig ateljén är för många barn som kommer tillbaka om och om igen, säger hon.

På långbordet som står uppdukat utmed väggen finns förutom glitter, färger, garn, papper, penslar och annat material även tomma toapappersrullar, äggkartonger och papplådor. Att man kan använda återvinningsmaterial är en ny upptäckt för många av besökarna.

Ska vara en frizon
I Allas ateljé ska tröskeln att börja skapa vara låg. Är man sedan intresserad av att lära sig mer finns Anna och hennes kollegor där med råd och tips. Och det märks att det är populärt. Uppemot 90 personer kan komma när ateljén är öppen.

– Här möts barn och vuxna som kanske inte annars skulle träffas. Och det är något speciellt med att skapa ihop. Det uppstår samtal som man inte annars skulle ha, säger Anna Bauer.
Marthe Roosenboom menar att det behövs frizoner som Allas ateljé där man inte behöver känna krav på att prestera.

– Tyvärr är det något som ofta saknas i vårt samhälle och i skolan, där man alltid ska bedömas och värdesättas, säger hon.

Får tänka kreativt
I ateljén får besökarna träna sig att tänka kreativt och utanför ramarna. Anna Bauers förhoppning är att kunna hjälpa barnen att hitta sitt eget skapande.

– Skolan är ofta ord- och textbaserad. Här får de möjlighet att hitta ett annat sätt att uttrycka sig, säger hon.

Mohammad kommer fram och drar i Annas förkläde. Han är färdig med sitt verk och utan ett ord håller han fram det för att visa.

– Vilket härligt lejon, säger hon.

Då sträcker han fram tavlan lite ytterligare.

– Nej, du behöver inte lämna den här – du får ta med den hem!

Ett stolt leende sprids över hela Mohammeds ansikte och han kilar snabbt iväg med sitt lejon.

Fakta: Allas ateljé
När: Varje fredag mellan 14:00-18:00. Ytterligare tider finns här:  Allas Ateljé höstprogram
Var: Rymdtorget 9
Hur: Alla är välkomna och det kostar inget.