Fixoteket – en mötesplats
för återbruk

Publicerad: 2018-11-19

På Fixoteket kan du laga din cykel, låna en borr eller varför inte lämna kläder och skor till byteshörnan. Fixoteket finns för att göra det lättare att leva hållbart. Ett av Göteborgs fyra fixotek ligger på Siriusgatan i Bergsjön.

Det är sen novembereftermiddag och mörkret har redan lagt sig över Siriusgatan. Men från lokalen på markplan på nummer 56 lyser det och är aktivitet. Det är onsdag och Fixoteket har öppet.

– Fixoteket här öppnade i maj och vi har öppet tio timmar i veckan. Projektet pågår ett år och just nu utvärderar vi verksamheten för att se vad som ska hända sedan, säger Karin Kindblom, som är platsansvarig och arbetar på Kretslopp och Vatten Göteborgs Stad.

Fixoteket drivs av Göteborgs Stad i samarbete med bland annat Familjebostäder. Syftet är att undersöka om hushållens sopor kan minskas genom att underlätta återanvändning och återvinning. Även ökad trivsel och minskad nedskräpning är ett mål. Till Fixoteket kan du komma för att laga, låna, byta eller bygga.

Tänker laga skorna
I ett av rummen – verkstaden – hjälper Avni Balaj, som har praktikplats på Fixoteket, Ibrahim Elgali att laga hjulet till en barnvagn. Här finns de verktyg och tillbehör som behövs.

– Det är andra gången jag är här för att fixa däcket till den här barnvagnen. Det behöver en ny slang, säger Ibrahim Elgali.

Han bor i porten mitt emot Fixoteket och tycker att det är jättebra att det finns ett ställe så nära, där det går att laga och låna grejer.

– Det finns mycket man kan göra här. Jag tror jag ska komma tillbaka och se om jag kan limma sulan på ett par skor. Dessutom känns det som ett mysigt ställe där man kan umgås och träffa andra.

I rummet intill står två symaskiner på ett bord, och i andra änden av rummet finns en byteshörna med kläder, skor och väskor.

– Man får gärna komma in och lämna kläder, som man tror att någon annan kan ha nytta av. Tyger finns det också användning för. De kan användas av de som vill laga saker till exempel, säger Karin Kindblom.

Låna en slagborr
Du som inte har en välfylld verktygslåda hemma kan komma till Fixoteket och låna verktyg och maskiner.

– Det är populärt. Vi har till exempel skruvdragare, slagborr och symaskin. En vecka kan man låna, och det är gratis.

Karin Kindblom berättar att det mestadels är folk som bor i närheten som har hittat till Fixoteket.

– Det är synd. Det här är till för alla, inte bara för dem som bor här.

Varannan onsdag ordnar Fixoteket workshops inom olika områden – läder, cykel, trä, textil och elektronik.

– Det är Studiefrämjandet som håller i dem och det är alltså experter inom olika områden som kommer hit. Våra cykelworkshops och syworkshops har varit populärast så de återkommer vi antagligen med i vår, säger Karin Kindblom.

Engagera dig
Förutom att komma som besökare till Fixoteket finns det flera sätt att engagera sig i verksamheten.

– Det kan handla om att ideellt jobba som Fixoteketvärd, alltså finnas på plats och till exempel ta emot material till byteshörnan. Det är även möjligt att ha sin arbetsträning här eller att vara vikarie. Dessutom får folk gärna höra av sig om man vill hålla i ett event på Fixoteket. Någon som kanske har erfarenhet av cykelreparation, sömnad, skomakeri eller något annat, säger Karin Kindblom.

Fakta: Öppettider Fixoteket Bergsjön
– Onsdagar 14–18 (ojämna veckor är det workshop med olika teman).
– Fredagar 10–14
– Lördagar 13–16 (jämna veckor)

Fakta: Göteborgs Fixotek
Fixoteket i Bergsjön,Siriusgatan 56. Tio minuters promenad från spårvagnshållplatsen: Galileis gata.
Fixoteket i Hammarkullen, Bredfjällsgatan 46. I Hammarkullen finns en miniåtervinningscentral i anslutning. Närmaste spårvagnshållplats: Hammarkullen.
Fixoteket i Majorna, Slottsskogsgatan 1. I Majorna finns en miniåtervinningscentral i anslutning. Närmaste spårvagnshållplats är Jaegerdorffsplatsen.
Fixoteket i Rannebergen, Fjällbinkan 10. 4 minuters promenad från hållplatsen Rannebergen Centrum.