Filmare för en dag

Publicerad: 2018-05-17

 

”Han får sitta där”, ”Nej, det är bättre att han kommer springande”. Det är många idéer och mycket skratt, men också allvar på workshopen ”Lär dig filma” en vacker söndagseftermiddag i Bergsjön.

Kreativiteten flödar när gänget tar sig an de riktigt stora frågorna. De har valt att med rörlig bild berätta om livet, döden, frihet, instängdhet, kärlek och hat – och vägen däremellan.
– Det är jättespännande och kul att få improvisera. Inget kan bli fel, säger Kitty Andersson, en av deltagarna.

Gruppen testar sig fram, inga idéer förkastas direkt och alla får komma till tals. Men det måste gå fort. Det är inte lång tid de har på sig att göra sina filmer om de stora frågorna och en dryg halvtimme senare har de med hjälp av Ipaden filmat tre korta filmer. Och de verkar ha lyckats.

– Oj, det här var bra. Jag blir tårögd, säger Martin Sjögren, när han några minuter senare får se filmerna. Martin är filmpedagog och håller i workshopen tillsammans med kollegan Mattias Jonsson på uppdrag av Göteborg Filmfestival.

”Kasta sig ut och bara göra”
Nu återstår redigering av filmen och att filma en början och ett slut. Allt görs med hjälp av Ipad.

– På en eftermiddag hinner man inte lära sig för komplicerade program och tekniker. Här handlar det om att kasta sig ut och bara göra. Att vara kreativ och inte tänka för mycket och det gör de strålande, säger Mattias Jonsson.

Workshopen är en del av ett tvåårigt samarbete mellan Familjebostäder och Göteborgs Filmfestival. I den ingår bland annat ett samarbete med Bergsjöskolan som innebär att eleverna kan välja film som elevens val. Men också en del andra aktiviteter som filmvisning och dagens workshop ”Lär dig filma”. Första året deltog man i filmfestivalens projekt ”Min ort” och gjorde tillsammans med ungdomar i Bergsjön kortfilmen A Love Story. Filmen hade världspremiär på Stora teatern under filmfestivalen 2017.

– Vårt mål är att öppna dörren för drömmar hos ungdomarna och visa att det finns möjligheter. Film är ett stort område med många olika yrken. Kanske kan vi väcka nyfikenhet och lust hos några, säger Katrin Amgarth, kommunikationschef på Familjebostäder.

Många frågor och diskussioner
Åter till det filmande gänget som nu ska skapa en början och slut på filmen. Vad ska de berätta? Hur ska de göra det? Vilka scener och bilder ser de framför sig? Frågorna är många och diskussionen tar åter fart.

Precis som Kitty Andersson tycker deltagaren Lorens Alton, som har hållit på med film ganska mycket, att workshopen är givande.

– Man kan lära sig mycket på en dag. Det är roligt att träffa nya människor och få ny input. Alla ser med olika ögon – det är berikande och kreativt, säger han.

Lorens Alton filmar när gruppen iscensätter ”från frihet till instängdhet”.