Extra mycket skoj på
hemmaplan i sommar

Publicerad: 2020-05-14

Eftersom vi troligtvis inte kommer att kunna resa som vanligt i sommar planerar Göteborgs Stad nu för massor av aktiviteter på hemmaplan. Håll koll på goteborg.se/sommarostra där evenemang kommer att läggas ut framöver.

Coronapandemin gör att det blir en ovanlig sommar. I stället för att resa bort och hälsa på släkt och vänner är vi många som kommer att stanna hemma. För att sommaren på hemmaplan ska bli så bra som möjligt planeras nu för en hel rad lokal aktiviteter med hjälp av extra pengar.

– Vi har fått extra pengar och håller som bäst på att planera aktiviteter för framför allt barn, unga, familjer och 70-plussare. På grund av risken för smittspridning vill vi se många mindre evenemang och på många olika platser. Vi följer folkhälsomyndighetens riktlinjer, säger Åsa Lorentzi, enhetschef för Team Jämlikt i stadsdelsförvaltningen Östra Göteborg.

Fler barn hemma i år
Ett annat exempel är 5,5 miljoner kronor som ska fördelas på aktiviteter för barn och unga runt om i Göteborg. Det är idrotts- och föreningsförvaltingen och social resursförvaltning i Göteborgs stad som genom satsningen vill motverka att barn och familjer far illa genom social isolering på grund av coronapandemin.

– Vi vet att fler barn och ungdomar kommer att vara hemma i år än andra år. Vi vet också att en del andra aktiviteter man hade inplanerade inte går att genomföra. Vi vet också att den sociala isoleringen, eventuell annan ekonomisk stress och trångboddhet har stora negativa konsekvenser, säger Ritva Gonzalez, verksamhetschef vid social resursförvaltning till Vårt Göteborg.

Fram till måndag 18 maj kan ideella föreningar och organisationer som vill ordna en aktivitet söka av pengarna. I ansökan ska det framgå vad föreningen vill göra, vilken målgruppen är och vad det kommer att kosta. Ansökan görs på Göteborgs Stads webb.

Lokala satsningar
Östra Göteborg har också tillsatt extra pengar för sommarsatsningar genom lokala föreningsbidrag.

– Vi har fått in ett 20-tal ansökningar som vi nu går igenom. Vi planerar för en stor bredd, så att det finns nåt som passar så många som möjligt, säger Åsa Grellsgård, enhetschef Fritid Öppna mötesplatser i Östra Göteborg.

Att populära Summergames – där barn och unga får prova på olika idrotter – blir av är redan bestämt. Summergames kommer att hålla till Rymdtorget tisdag, onsdag och torsdag vecka 26 och 27 och på Kortedala torg tisdag, onsdag och torsdag vecka 28 och 29.

Balkongkonserter
Östra Göteborg gör också en extra satsning med balkongkonserter på äldreboenden i sommar och håller som bäst på att sätta ihop ett konsertprogram. Till det söker man nu musiker och artister. Håll utkik efter ansökan på Östra Göteborg i sociala media.

Alla barnfamiljer och 70-plussare i Östra Göteborg kommer att få en broschyr med information om vad som händer i sommar. Håll också utkik på webben goteborg.se/sommarostra där aktiviteter kommer att läggas ut framöver.