De går för guld
 i African Cup

Publicerad: 2019-09-17

Fyra års innebandyträning i Sandeklevshallen har gett resultat. Nu åker Mohamed, Abdifatah och de andra killarna från Bergsjön SK till Nairobi för att spela i Somalias landslag i African Cup.

Hallå där, backen Mohamed Qayre hur känns det?
– Helt fantastiskt. Det har varit en dröm ända sedan jag var liten, att få spela för landslaget vare sig det är det somaliska eller svenska. Jag började träna innebandy 2015, när vår Pontus Berger startade träningen här i Bergsjön. Innan dess spelade jag fotboll, men nu blir det bara innebandy, det är så himla roligt.

Hur kommer det sig att Somalias landslag i innebandy består av killar från Bergsjön SK?
– Ja, det låter kanske lite konstigt, men det beror på vår tränare Pontus. Han såg filmen ”Trevligt folk” av Filip Hammar och Fredrik Wikingsson, som handlar om ett gäng somaliska killar i Borlänge som utan vana av bandy bildar ett landslag och anmäler sig till bandy-vm. Kan Borlänge kan Göteborg, tänkte Pontus och startade innebandyträning i Bergsjön. Och nu är vi här, delar av Bergsjön SK:s innebandysektion utgör Somalias landslag och nu ska vi spela vår första match. Wow.

 Är ni förberedda? Hur kommer det att gå i African Cup?
– Vi är väl förberedda. Många av oss har spelat innebandy i flera år nu, och sedan augusti har landslaget specialtränat. Jag tror det kommer att gå bra. Målet är att vinna och jag tror chansen är stor.

 Vad är nästa mål, VM 2022?
– Självklart vill vi spela i VM 2022. Men det är en hel del saker som måste övervinnas på vägen dit. Vi måste till exempel ta oss vidare i kvalserien, och för att lyckas där behöver vi fler spelare och framförallt mer pengar. Landslagsdräkterna vi har är sponsrade och en privatperson har bidragit med 30 000 kronor och Mölndals innebandyförening med 25 000 så att vi kan åka till African Cup. Men vårt mål är absolut att vi ska till VM.

Ni satsar också på att få sporten att växa i Somalia. Varför då?
– Det är en kul sport som fram till nu inte funnits i Somalia, och det vore kul om killar och tjejer där ska få chans att testa på innebandy. Två killar från Bergsjön SK var i Mogadishu i somras för att visa upp sporten och vi hoppas att den ska växa i Somalia. Ju fler som spelar desto bättre landslag kan vi få.

FAKTA / Somalias landslag i innebandy

  • Består av spelare från Bergsjön SK:s innebandysektion och än så länge bara av killar som bor i Sverige. Men Somaliska innebandyförbundets halva styrelse finns i Somalia och representanter från Bergsjön SK har varit i Mogadishu för att visa och lära ut sporten. Målet är att innebandysporten ska växa, både i Sverige och Somalia.
  • African Cup äger rum den 21-22 september i Kenyas huvudstad Nairobi. Somalia, Kenya, Uganda, Togo, Burkina Faso, Moçambique och eventuellt Kamerun deltar i cupen.
  • På bilden syns Mohamed Qayre, Abdinasir Abdirahman, Abdifatah Amiin, Mustaf Soleman, Pontus Berger (ledare) och Abdirisak Ali från Bergsjön SK som är laddade inför sin premiärmatch med Somalias landslag i African Cup. Saknas på bilden: Ahmed Ali och Stefan Karlholm, assisterande ledare.