Ambassadörer vill få
Bergsjöborna att rösta

Publicerad: 2019-05-20

En solig måndagseftermiddag står Göteborgs Stads demokratiambassadörer på Rymdtorget och informerar om EU-valet. ”Många här vet inte ens om att de har rätt att rösta, och jag vill få dem att förstå att de har en röst”, säger Samira Dini.

Hon har precis tagit en paus från samtalen med förbipasserande Bergsjöbor för att fylla på sitt förråd av informationslappar om EU-valet – de på somaliska är slut. Solen skiner, klockan är strax före fem och det är ganska lugnt på torget framför SDF Östra Göteborgs demokratibuss. Samira och hennes kolleger är på Rymdtorget för att informera på olika språk om både praktiska saker som hur man förtidsröstar, och om varför det är viktigt att göra sin röst hörd.

En röst visar att man är en del av samhället
Den första frågan är enklast att besvara: om man har rösträtt i EU-valet är det bara att gå in på valfri förtidsröstningslokal och ha med sig legitimation, röstkort behövs inte. På den andra frågan – varför man ska rösta – blir svaret lite olika beroende på vilken av demokratiambassadörerna man frågar.
– Jag tycker det är viktigt att rösta, särskilt här i Östra Göteborg där det är lågt valdeltagande. En del tycker inte att de kan förändra något, men när man röstar visar man att man är en del av samhället och demokratin, säger till exempel Jibril Hirsi.
Ambassadörskollegan Job van Eldijk har ett lite annorlunda svar:
– Att rösta handlar också om att kunna klaga. Det är skönt att kunna klaga, men för att ha åsikter tycker jag att man ska rösta. Annars står man vid sidan av, säger han.

Kända ansikten i stadsdelen
Job berättar att han bor i Gamlestan och arbetar som planarkitekt, och att extrajobbet som demokratiambassadör tagit honom till platser han kanske inte skulle besökt annars.
– I lördags besökte vi moskén vid Bellevue, och vi har också besökt en lokal i Kortedala där somaliska män umgås och spelar kort. Jag ser Göteborg från en annan sida, och har också upptäckt hur fint Bergsjön är, säger Job van Eldijk.
Indira Sojtaric har däremot bott i Bergsjön i 18 år och känner ”varenda kotte” runt Rymdtorget, berättar hon. Medan vi pratar ropar hon på bosniska till en förbipasserande att hon är upptagen – hon pratar med en journalist. Att många av demokratiambassadörerna är kända ansikten i stadsdelen, och pratar andra språk än svenska, är viktigt för att nå ut med budskapet.

Uppsökande arbete
Valdeltagandet i Bergsjön är väldigt lågt i jämförelse med resten av Göteborg. I valdistriktet här vid Rymdtorget var det till exempel bara 55 procent av de röstberättigade som röstade i riksdagsvalet 2018. Motsvarande siffra för hela Göteborg är 83 procent. Förutom att informera på gator och torg arbetar demokratiambassadörerna också uppsökande – besöker föreningar och trossamfund, knackar dörr i bostadshusen.
Gilbert Larsson, som jobbar med demokratifrågor på stadsdelsförvaltningen Östra Göteborg, berättar att satsningen på demokratiambassadörerna är en del av ett kontinuerligt arbete för att öka medborgarnas delaktighet.
– Vi jobbar dag ut och dag in med de här frågorna, inte bara vid valen, och försöker visa på de möjligheter som faktiskt finns att påverka. Många i Bergsjön är skeptiska till politik, men det hjälper inte att sitta hemma och klämma näven i fickan eller hata på nätet – om man röstar är chansen att påverka större, säger han.